اعلام آمادگی انجمن تغذیه ایران برای اعزام کارشناسان تغذیه به مدارس

۳۰ شهریور ۱۳۹۸ | ۱۲:۰۴ کد : ۱۱۴۹۹ پر بازدیدترین اخبار فرهنگی
رییس انجمن تغذیه ایران با تأکید بر اهمیت توجه به تغذیه کودکان و اصلاح سبک تغذیه افراد از دوران کودکی، از اعلام آمادگی انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و انجمن تغذیه ایران برای جایگاه‌بخشی کارشناسان تغذیه در مدارس سراسر کشور جهت ارائه خدمات مشاوره تغذیه و پایش وضعیت تغذیه کودکان خبر داد.
اعلام آمادگی انجمن تغذیه ایران برای اعزام کارشناسان تغذیه به مدارس

دکتر جلال‌الدین میرزای رزاز - سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور در گفت‌وگو با ایسنادفتر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اظهار کرد: بحث تغذیه کودکان از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار است تا جایی که در اغلب محافل و مراکز علمی در رابطه با اهمیت تغذیه در ۱۰۰۰ روز اول زندگی تحقیقات و طرح‌های پژوهشی گسترده‌ای انجام شده و بر اهمیت آن تأکید ویژه‌ای می‌شود.

میرزای رزاز با تأکید بر اهمیت تغذیه کودک در مراحل پیش از تولد یعنی آمادگی‌های تغذیه‌ای مادر پیش از بارداری و در دوران بارداری، تصریح کرد:‌ ملاحظات بسیار مهم و قابل توجهی در رابطه با تغذیه مادران باردار وجود دارد که بر سلامتی مادر و  نوزاد تازه متولد شده تأثیر زیادی داشته و همچنین ضامن سلامتی کودک در تمام دوران بعدی زندگی نیز خواهد بود.

وی با اشاره به خطرات عوامل تراتوژن بر سلامت جنین انسان اظهار کرد:‌ ترکیبات تراتوژن قادر به عبور از جفت بوده و ممکن است به رشد و تکوین جنین یا رویان آسیب جدی وارد کرده و منجر به ناهنجاری در جنین یا نوزاد شوند. از این رو تضمین ایمنی غذا و دیگر ملاحظات تغذیه‌ای بر پیشگیری از بروز ناهنجاری‌های مادرزادی بسیار حائز اهمیت است. بدین ترتیب تغذیه صحیح مادر طیف وسیعی از اثرات شامل تأمین نیازهای تغذیه‌ای نوزاد و تضمین رشد و تکامل همه‌جانبه نوزاد و کودک تا پیشگیری از بیماری‌ها و ناهنجاری‌های مادرزادی را به دنبال دارد.

نهادینه شدن عادات و سبک زندگی کودکان در دبستان

رزاز در ادامه با بیان اینکه مرحله بعدی تغذیه کودک شامل دوران پیش دبستان و دبستان می‌شود، گفت: در کنار اهمیت تغذیه کودک در دوران دبستان و پیش دبستان و توجه به رشد و تکامل کودکان، بحث نهادینه شدن عادات و سبک زندگی کودکان در این دوران موضوعی مهم و قابل توجه است.

وی با اشاره به جایگاه ویژه و اهمیت آموزش در اصلاح سبک زندگی و عادات غذایی دانش آموزان اظهار کرد: انجمن تغذیه ایران طی برگزاری جلساتی با مسئولان وزارت آموزش و پرورش، بارها برای اعزام کارشناسان تغذیه به مدارس و آموزش دانش‌آموزان برای اصلاح سبک زندگی و تغذیه سالم از همان دوران کودکی اعلام آمادگی کرده است.

طرح انجمن تغذیه برای اعزام کارشناسان تغذیه به مدارس

رییس انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه در رابطه با آموزش سبک تغذیه سالم و اصلاح عادات غذایی دانش‌آموزان طرحی تدوین و برای وزیر قبلی آموزش و پرورش ارسال شده است، عنوان کرد: بر اساس این طرح پیشنهاد شده، هر چند مدرسه دولتی تحت نظارت یک کارشناس تغذیه قرار گیرد و پیرو اجرای این طرح به صورت پایلوت در مدارس تهران، پوشش ملی طرح مد نظر قرار گیرد. این طرح بر اساس تجربه موفق جهانی در خصوص آموزش زودهنگام اصول تغذیه صحیح از دوران ابتدایی زندگی توسط دانش‌آموختگان تغذیه و بهره‌گیری از ظرفیت‌های انسانی موجود در کشور برای تضمین سلامتی عمومی، پیشگیری از شیوع بیشتر بیماری‌های مزمن و ارتقاء توسعه انسانی پیشنهاد شده است.

سیاست‌های تغذیه‌ای رایج برای اصلاح الگوهای تغذیه‌ای کودکان

وی با اشاره به سیاست‌های تغذیه‌ای رایج برای اصلاح الگوهای تغذیه‌ای کودکان در دنیا اظهار کرد: ساماندهیِ تغذیه‌ای بوفه مدارس یکی از اثرگذارترین سیاست‌هایی است که در شکل‌گیری عادات صحیح تغذیه‌ای دانش آموزان نقش مؤثری ایفا می‌کند و در صورت اجرایی شدن طرح پیشنهادی انجمن، مواد غذایی ارائه شده در بوفه‌های مدارس نیز مورد نظارت کارشناسان تغذیه قرار خواهد گرفت.

رزاز با بیان اینکه ۸۵ درصد عامل مرگ و میر در کشور ناشی از بیماری‌های مزمن است، عامل تغذیه‌ای را مهم‌ترین دلیل بروز این بیماری‌ها مانند اضافه وزن، چاقی، دیابت، پرفشاری خون و بیماری‌های قلبی عروقی دانست و تصریح کرد: عادات و اصول نادرست تغذیه‌ای ایجاد کننده بیماری‌های مزمن از سنین پایین و در خانواده و مدارس شکل گرفته و با طی شدن دوره‌های بعدی زندگی به سال‌ها و دهه‌های بعدی زندگی منتقل می‌شود.

سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور ادامه داد: به عنوان مثال روند بروز بیماری گرفتگی عروق کرونر قلب به عنوان یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در بین ایرانیان، یک روند چند دهه‌ای‌ است و پیروی از الگوهای تغذیه‌ای ناصیح در دوران مختلف زندگی به مرور به بروز چنین بیماری منتهی می‌شود و به عبارتی دست‌کم دو دهه زمان لازم است که فردی به دنبال رعایت چنین شیوه زندگی دچار گرفتگی عروق کرونر قلب و نیازمند درمان و حتی جراحی باشد. این در حالیست که اگر در دهه‌های اول زندگی به وسیله آموزش‌های تغذیه‌ای صحیح الگوهای غذایی اصلاح و نهادینه شوند، می‌توان بروز اینگونه بیماری‌ها را تا میزان قابل توجهی کاهش داد.

وی با اشاره به ضرورت توجه به امر پیشگیری، عنوان کرد: موضوع پیشگیری از لحاظ هزینه و صرفه اقتصادی و همچنین اثرات اجتماعی با بحث درمان قابل قیاس نیست. به عنوان مثال فوت سرپرست خانواده بر اثر بیماری‌های غیرواگیر، تبعات اقتصادی و اجتماعی فراوانی برای خانواده و جامعه برجای می‌گذارد.  

دوران دبستان بهترین زمان ممکن برای ارایه آموزش اصول تغذیه سالم

رزاز در خاتمه با تأکید بر اینکه دوران پیش دبستان و دبستان بهترین زمان ممکن برای ارایه آموزش اصول تغذیه سالم به کودکان است، اظهار کرد: با توجه به تعداد بالای فارغ التحصیلان رشته‌های علوم تغذیه و حضور این کارشناسان در سراسر کشور، انجمن تغذیه ایران به عنوان یکی از متولیان امر سلامت شهروندان، آمادگی کامل برای اعزام کارشناسان تغذیه به مدارس سراسر کشور را داشته و در این رابطه جلسات متعددی با مسئولان وزارت آموزش و پرورش برگزار کرده است.

انتهای پیام

کلید واژه ها: انجمن تغذیه ایران دانش آموزان


نظر شما :