در مراسم رونمایی از دستگاه شبیهساز جراحی آب مروارید اعلام شد
اولین پارک فناوری سلامت در داخل شهر تهران راهاندازی میشود
به گزارش ایسنا دفتر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر افشین زرقی امروز در مراسم رونمایی از دستگاه شبیهساز جراحی آب مروارید، حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم را از ماموریتهای مهم دانشگاه عنوان کرد و گفت: تبدیل پژوهش به فناوری، ثروتآفرینی و تولید محصول در همین راستا انجام میشود.
وی با اشاره به راهاندازی شرکتهای دانشبنیان برای تکمیل فرایند تولید محصول، اظهار کرد: در حال حاضر ۸۱ شرکت دانشبنیان و ۴ مرکز رشد در دانشگاه ایجاد شده و پنجمین مرکز رشد دانشگاه در حوزه تجهیزات پزشکی مصوب شده است.
دکتر زرقی با اشاره به فعالسازی ستاد کارآفرینی دانشگاه با هدف افزایش دانش فناوری دانشجویان، اظهار کرد: همچنین در این مسیر ۴۶ محصول نوآورانه دانشگاه به مرحله تجاریسازی رسیدهاند.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تشریح روند رونمایی و تجاریسازی محصولات فناورانه دانشگاه از ساخت دستگاه شبیهساز جراحی آب مروارید توسط محققان دانشگاه در جهت ارتقای دانش و مهارت دانشجویان و دستیاران تقدیر کرد.
استراتژی حمایتی وزارت بهداشت از مراکز تحقیقاتی فعال در زمینه حل مشکل جامعه
دکتر حسین وطنپور، مدیر کل دفتر توسعه فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به استراتژی حمایتی وزارت بهداشت از مراکز تحقیقاتی فعال در زمینه حل مشکل جامعه و تولید محصول، اظهار کرد: در رابطه با دستگاه شبیهساز جراحی آب مروارید، طراحی این دستگاه نیازسنجی شده و با شناسایی مشتری، محصول در بازار عرضه شده است.
وی با تقدیر از همکاری مشترک دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی و صنعتی شریف در ساخت این دستگاه، عنوان کرد: بهترین محصولات فناورانه حوزه سلامت ماحصل همکاری مشترک مهندسان و جراحان است که خوشبختانه مسیر آن در کشور ما نیز باز شده است.
نقش موثر دستگاه شبیهساز در آموزش دستیاران و کاهش خطاهای انسانی
همچنین دکتر محمد علی جوادی، رییس مرکز تحقیقات چشم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مراسم رونمایی از این دستگاه شبیهساز، بر نقش موثر این دستگاه در آموزش به دستیاران تخصصی و کاهش خطاهای انسانی و صدمه به بیماران تاکید کرد.
وی همچنین با تاکید بر ضرورت همراستا شدن فعالیت مراکز تحقیقاتی با نیازهای کشور، گفت: این طرح با کمک مرکز تحقیقات چشم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دانشگاه شریف با صرف صدها ساعت وقت انجام شده است.
دکتر جوادی ضمن قدردانی از تمام کسانی که در به ثمر رسیدن این محصول وقت صرف کردهاند، یادآور شد: این دستگاه از تابستان سال ۹۸ قابلیت استفاده پیدا کرد و از اول مهر ۹۸ دستیاران ملزم شدند پیش از انجام جراحی در اتاق عمل، شیوه کار کردن با این دستگاه شبیهساز را فراگیرند.
رییس مرکز تحقیقات چشم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هدف از ساخت این محصول را تضمین سلامت و صدمه کمتر به بیماران، کاهش وابستگی به دستگاههای وارداتی، ایجاد انگیزه و شوق در محققان جوان و ارتقای فناوری کشور عنوان کرد.
کارکرد تکرار و آموزش نامحدود برای دستیاران از مزایای دستگاه شبیهساز
دکتر مرتصی قندهاری، مدیر دپارتمان شبیهسازی چشم دانشگاه صنعتی شریف نیز با بیان اینکه این دستگاه شبیهساز دومین نمونه آن در دنیاست، گفت: این محصول ماحصل فعالیت و تلاش ۶ ساله مجموعه فنی و متخصصان چشم پزشکی است.
وی کارکرد تکرار و آموزش نامحدود برای دستیاران را از مزایای این دستگاه بیان کرد و گفت: طبق گفته متخصصان چشم پزشکی برخی خطاهای شایع این حوزه مخصوص دستیاران کشور ما بوده که با استفاده از این دستگاه شبیهساز میتوان ضمن شناسایی این خطاهای شایع، نسبت به کاهش آن و افزایش مهارت جراحان اقدام کرد.
قندهاری با بیان اینکه از طریق این دستگاه امکان جراحی در شرایط خاص فراهم شده است، گفت: امیدواریم با حمایت وزارت بهداشت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شرایط برای صادرات این محصول فناوری "هایتک" فراهم شود.
مزایا و ویژگیهای دستگاه شبیهساز جراحی آب مروارید
بر اساس این گزارش، از مزایای این دستگاه شبیهساز در مقایسه با روشهای آموزشی سنتی میتوان به افزایش سرعت عمل و مهارت دستیاران، توانایی ارزیابی عملکرد کاربر و ضبط سوابق آن، توانایی ارائه بازخورد به فراگیران جهت اصلاح مهارت، ارزیابی و مقایسه سطح مهارت بین خبرنگاران و فراگیران اشاره کرد.
امکان تمرین دستیاران به تنهایی و بدون حضور اساتید، کاهش خطر آسیبرسانی به بیماران، نبود محدودیت مواد مصرفی و مقرون به صرفه بودن قیمت نهایی آن نسبت به نمونه خارجی از دیگر مزایای این دستگاه شبیهساز است.
آب مروارید (کاتاراکت) شایعترین عامل منجر به نابینایی قابل برگشت در کشورهای در حال توسعه و علت ۴۸ درصد از کل نابیناییها در سراسر جهان است. در ایران نیز آب مروارید شیوع بالایی دارد و شیوع آن در جمعیت بالای ۴۰ سال شهر تهران، حدود ۱۲ تا ۱۹ درصد گزارش شده است.
اگر دید بیمار به علت آب مروارید کاهش پیدا کند و با عینک قابل اصلاح نباشد، تنها روش بازیابی، جراحی است. تکنیکی که امروزه به طور معمول برای جراحی آب مروارید مورد استفاده قرار میگیرد، "فیکو امولسیفیکاسیون" نام دارد.
با توجه به احتمال افزایش تعداد اعمال جراحی آب مروارید در سالهای آینده و اهمیت مهارت جراحان در کیفیت خدمات ارائه شده به بیماران، آموزش صحیح جراحی آب مروارید به شیوه "فیکوامولسیفیکاسیون" یکی از اولویتهای اصلی آموزش چشم پزشکی است.
این جراحی نیاز به دقت و مهارت کافی از جمله هماهنگی بین دست و پا و چشم جراح با پدال دستگاه دارد و عدم کسب این مهارتها میتواند باعث بروز آسیب به بیمار در عمل شود؛ همچنین مواجهه زودهنگام دستیار با بیمار واقعی ممکن است باعث استرس و طولانی شدن زمان جراحی و افزایش شانس عوارض عمل شود.
اجزای تشکیلدهنده این دستگاه شامل صفحه نمایش، سیستم سهبعدی قابل تنظیم، واحد میکروسکوپی سهبعدی، ماکت سر و چشم بیمار، ابزار جراحی، تنظیمگر میکروسکوپ، پدال پایی دستگاه و پایه تنظیم کننده ارتفاع دستگاه میشود.
نظر شما :