انتقاد از فرایند دیوان سالارانه جذب نیروی پرستاری/ عدم تبدیل وضعیت پرستاران ۸۹ روزه

۳۰ آذر ۱۳۹۹ | ۰۷:۴۷ کد : ۲۵۹۹۸ پر بازدیدترین اخبار اخبار دانشگاه
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن بازنگری مطالبات اصلی جامعه پرستاری بر رفع موانع جذب نیروهای جدید پرستاری و تبدیل وضعیت پرستاران خط مقدم مقابله با کرونا تاکید کرد و گفت: پیشنهاد مشخص ما این است که با یک راه میان‌بر و بدون تعارف و با یک نگاه جهادی و حداکثر مشارکت دولت و مجلس، نسبت به حل مشکل استخدام نیروی پرستاری اقدام عملیاتی شود.
انتقاد از فرایند دیوان سالارانه جذب نیروی پرستاری/ عدم تبدیل وضعیت پرستاران ۸۹ روزه

به گزارش ایسنا دفتر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی در مراسم تکریم مقام پرستار در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، اظهار کرد: گرامیداشت روز و هفته پرستار به این مفهوم است که می‌خواهیم التفات و توجه عمومی مردمی، مسئولین و سیاستگذاران و برنامه ریزان کشور را به جایگاه پرستاری جلب کنیم. این روز ضمن تکریم و تجلیل از مقام پرستار، می‌تواند به عنوان روزی باشد که مطالبات فروخفته و تاریخی قشر خدوم و زحمتکش پرستاری یادآوری و بازخوانی شود.

وی با اشاره به نشست سال گذشته نمایندگان جامعه پرستاری با مقام معظم رهبری و صدور فرامین ایشان جهت تکریم و احصاء جایگاه پرستاری در کشور، اظهار کرد: بخش‌های سازمانی و مرتبط با وزارت بهداشت تا حدود زیادی محقق شده ولی متاسفانه بسیاری از فرامین فراسازمانی ایشان در رابطه با مطالبات پرستاری هنوز محقق نشده است و لذا لازم است که دستگاه‌های زیربط با بازنگری فرامین ایشان نسبت به تحقق این مطالبات اقدام کنند.

زالی با اشاره به برگزاری روز پرستار امسال در شرایط کرونایی، عنوان کرد: امروز بالغ بر ۱۴۵ هزار پرستار در گستره ملی در حال خدمت‌رسانی هستند که بیش از ۶۰ هزار نفر از این مجموعه تاکنون دچار بیماری کرونا شده‌اند و این مساله نشان دهنده سختی کار و مواجهه مستقیم جامعه پرستاری با این ویروس در بخش‌های مراقبت ویژه، بخش‌های کرونایی، اورژانس، درمانگاه‌ها، اتاق‌های عمل و سایر بخش‌هاست.

وی با گرامیداشت یاد شهدای مدافع سلامت و اینکه بیش از ۱۰۰ شهید در عرصه پرستاری تقدیم کشور شده است، عنوان کرد: حرفه پرستاری نه تعطیلی می‌شناسد و نه مناسبت‌های ملی و یا آیین‌های مذهبی، پرستاران بر اساس تکلیف حرفه‌ای خود فارغ از همه شرایط باید به ارایه خدمت بپردازند و طی دوران سخت شیوع کرونا علاوه بر سختی کار باید دوری از عزیزان و خانواده‌های خود را تحمل کرده و حتی از ساده‌ترین برخورداری‌های عاطفی هم محروم باشند.

کمبود نیروی پرستاری معضل جدی و تردید ناپذیر 

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن بازنگری مطالبات اصلی جامعه پرستاری، مهمترین چالش این روزهای جامعه پرستاری را حجم بالا و فشردگی و تراکم کار دانست و گفت: طی موج دوم و سوم کرونا میزان ابتلای کادر پزشکی و پرستاران بسیار بیشتر از موج اول بود و با توجه به دوره استراحت و ریکاوری هر فرد مبتلا، حجم بالایی از فشار مضاعف و غیرمتعارفی بر گروه همکاران وارد می شود که همین مساله کمبود نیروی پرستاری را به معضل جدی و تردید ناپذیر این قشر و بیمارستان‌ها تبدیل کرده است.

انتقاد از لختی کسالت‌آور در فرایند دیوان سالارانه جذب نیروی پرستاری

زالی در ادامه با انتقاد جدی از فرایند بسیار کند جذب نیروی کمکی در بیمارستان‌ها به عنوان مطالبه بعدی جامعه پرستاری، عنوان کرد: علی‌رغم پیشنهادات متعدد وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی، متاسفانه یک لختی کسالت‌آور در فرایند دیوان سالارانه جذب نیروی انسانی را شاهدیم. امروز که در خط مقدم به جذب نیروی پرستار نیاز داریم، به نظر می‌رسد که این کندی فرایند، نیروهای خط مقدم را مورد غفلت قرار داده است.

وی تاکید کرد: پیشنهاد مشخص ما این است که با یک راه میان‌بر و بدون تعارف و با یک نگاه جهادی و حداکثر مشارکت دولت و مجلس ، نسبت به حل مشکل استخدام نیروی پرستاری اقدام عملیاتی شود. چراکه روند فعلی یعنی برگزاری آزمون استخدامی و گذشت فرایند ۳ ماهه گزینش، نیاز شدید این روزهای کادر درمان را تامین نمی‌کند.

رییس ستاد مقابله با کرونای تهران با اشاره به یک نمونه روشن یعنی ۳۵ هزار پرستار جدید ظرف کمتر از دو هفته در ایتالیا، تاکید کرد: باید بپذیریم که این روزها شرایط جنگی است و اگر این واقعیت را بپذیریم باید همه دستگاه‌های مختلف در حوزه استخدام نیروی پرستاری مشارکت جدی داشته باشند.

جذب ۳۰ هزار نیروی مصوب سریع‌تر وارد مدار شود

وی ادامه داد: خوشبختانه با نگاه بلند دولت و سازمان برنامه و بودجه ۳۰ هزار مجوز استخدام به عنوان استثنایی‌ترین کار در حوزه بهداشت و درمان در حال تحقق است، اما متاسفانه از زمانی که سازمان برنامه و بودجه این گام بلند را برای اولین بار در حوزه استخدامی کشور برداشته ولی این مساله هنوز محقق نشده، به نظر می‌رسد این ۳۰ هزار نیرو باید هرچه سریع‌تر وارد مدار شوند.

زالی به برخی از پیشنهادات مشخص در این رابطه اشاره کرد و گفت: پیشنهاد ما بر اساس نیاز پرستاری در عرصه کشور این است که حداقل تا سال ۱۴۰۵ هر سال ۲۰ هزار پرستار جدید جذب و استخدام شوند، در غیر این صورت کماکان با کمبود نیروی پرستاری روبرو خواهیم بود.

وی با بیان اینکه نسبت پرستار به تخت در دانشگاه ما بین ۰.۸ تا ۱ در نوسان است، گفت: این رقم به مراتب از استاندارد و نرم فاصله دارد و برای جبران آن باید نیروهای پرستاری به صورت جهشی و فورا افزایش پیدا کند.

بلاتکلیفی و عدم تبدیل وضعیت نیروهای پرستاری بدور از اخلاق و مروت اداری است

زالی مطالبه بعدی جامعه پرستاری و جامعه بهداشت و درمان که متاسفانه تا به امروز هیچ پاسخ روشن، شفاف، سریع و قانونمندی به آن داده نشده را تعیین و تبدیل وضعیت نیروهای بهداشت و درمان خط مقدم مقابله با بیماری عنوان کرد و ادامه داد: در این رابطه همه ما در ابهام به سر می‌بریم و نمی دانیم که آیا این خواسته بهداشت و درمان کشور محقق می‌شود یا خیر؟ این در حالیست که تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی به قراردادی و قراردادی به پیمانی که در خط مقدم کرونا خدمت می‌کنند و از استحقاق بالای خدمت‌رسانی برخوردارند، مطالبه جدی ماست که از ابتدا مطرح شده است.

وی با بیان اینکه هنوز درباره تحقق این مطالبه سردرگم و در ابهام هستیم، گفت: هنوز مشخص نیست که چه ساز و کاری برای این کار تعریف شده، مجلس و دولت  باید تدابیر عملیاتی و اجرایی در این رابطه داشته باشند اما هنوز در عمل یک نسخه قطعی عملیاتی ارایه نشده است.

 

 

زالی با اشاره به وضعیت نیروهای ۸۹ روزه گفت: این عزیزان در سخت ترین شرایط و روزهای کرونایی جان خود را به خطر انداخته و وارد حوزه درمان و ارائه خدمت شدند، اگر صدها سال بخواهیم در قالب گزینش و و بررسی صلاحیت شایسته گزینی کنیم بهتر از این نیروهای ۸۹ روزه در حوزه بهداشت و در درمان پیدا نمی‌کنیم، اما متاسفانه هنوز معطل و بلاتکلیفند و تعیین وضعیت نشده‌اند، این مساله به دور از مروت و فتوت اداری و به دور از اخلاق است؛ باید متعهدانه مشکل این افراد برطرف شود.

زالی موضوع بعدی را مسئله ترمیم کارانه پرستاران عنوان کرد و گفت: اگر چه این روزها توانستیم میزانی از مطالبات پرستاران را با کمک وزیر بهداشت، سازمان برنامه و بودجه و حمایت رئیس جمهور به حداقل برسانیم اما مشکل اساسی این است که به دلیل کاهش درآمد اختصاصی بیمارستان‌ها قدر مطلق کارانه پرستاران کم شده است، لذا پیشنهاد شده که حداقل در رابطه با پرستاران به ویژه پرستاران بخش‌های کرونایی  سهم کارانه نسبت به سال قبل از نظر قدر مطلق کم نشود.

چالش بیمارستان‌ها و پرستاران در بخش های تبدیل وضعیت شده

وی با بیان اینکه از زمان شیوع بیماری کرونا در کشور، بسیاری از تخت‌های عادی بیمارستانها به تخت مراقبت ویژه تبدیل شده‌اند، گفت: این تخت‌ها ذاتا و ماهیتاً به تخت‌های مراقبت ویژه تبدیل شدند؛ بر اساس استانداردهای بین‌المللی مراقبت از یک بیمار ویژه ۳ برابر تلاش و نیروی بیشتر نیاز دارد، بنابراین در این شرایط باید سختی کار تعلق بگیرد ولی متاسفانه برخی بیمه‌ها حتی این بخش‌های تبدیل شده به مراقبت ویژه را به رسمیت نمی‌شناسند و لذا رویکردهای پرداختی تغییر نکرده، در حالیکه سختی کار مراقبت از بیماران در این بخشها نیز باید همچون سختی کار بخش مراقبت ویژه در نظر گرفته شود.

شرایط نامناسب اتاق‌های استراحت منجر به افزایش شیوع بیماری در بین پرستاران می‌شود

رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه بر لزوم بهبود وضعیت اتاق استراحت پرستاران، توجه به جنبه‌های رفاهی همچون تقلیل ساعت کاری و افزایش پاداش کرونای پرستاران تاکید کرد و گفت:‌ به مشکلات فضاهای استراحتگاهی پرستاران باید با دید آسیب شناسانه نگاه شود، چراکه عمدتاً کالبد قدیمی و مشکلات سازه‌ای بیمارستان‌های کشور به گونه‌ای است که معمولاً محل استراحت و پاویون پرستاران در محقرترین شرایط قرار دارد؛ اتاق‌هایی که معمولاً پنجره و تهویه درستی نداشته و اساسا برای استراحت تعبیه نشده است. در این شرایط زمانی که پرستاران به این اتاق ها مراجعه کرده و می‌خواهند برای چند دقیقه لباس مخصوص و ماسک های محافظتی را خارج کنند، ممکن است به دلیلی شرایط نامناسب سازه‌ای و تهویه‌ای آلوده شوند؛ بسیاری از  ابتلاهای پرستاران در همین اتاق‌ها انجام می‌شود، بنابراین باید یک طرح مشخص ملی برای رفع این مشکل برنامه ریزی شود.

زالی در پایان اظهار امیدواری کرد که زخم کهنه مطالبات پرستاری به گونه‌ای ترمیم شود که شاهد لبخند نشاط بر سیمای پرستاران باشیم.

به گزارش ایسنا، رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی همچنین با اشاره به مسئولیت شناسی مثال زدنی شهدای مدافع سلامت علی صفرلو و مهناز صالحی از پرستاران شهید دانشگاه ، آنان را گلدسته‌های جامعه پرستاری کشور توصیف کرد.

در بخش دیگری از این مراسم فروغ مولا مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه پرستاران همواره برای سلامت مردم در شرایط سخت به ارایه خدمت پرداخته و از آسایش خود چشم پوشیده اند، اظهار کرد: قهرمانان سلامت در دوران شیوع کرونا برگ زرین دیگری در تاریخ افتخارات دانشگاه از خود به جای گذاشتند.

وی ادامه داد: این دوران سخت سپری خواهد شد، اما قطعا اقدامات مدافعان سلامت به ویژه پرستاران نزد خداوند بدون پاداش نخواهد ماند و از یاد مردم نخواهد رفت.

مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه به ارایه گزارشی از اقدامات انجام شده در دوران شیوع کرونا از جمله تامین نیروی پرستاری، اجرای قانون فوق العاده ویژه کارکنان غیر هیئت علمی و تامین نیروی پشتیبانی پرداخت.

وی از مهمترین برنامه های پیش روی این حوزه به برگزاری دوره‌های آموزشی مراقبت از بیماران بدحال، تشکیل و خدمات تیم های تنفس، خود مراقبتی و ایمنی کادر پرستاری و اخلاق و منش پرستاری اشاره کرد.

مولا در بخش دیگری از سخنان خود از خانواده پرستاران و زحمات و حمایتهای کادر پرستاری، نیروهای اتاق عمل، هوشبری، بهیاران، نیروهای فوریت پزشکی، کمک پرستاران و مدیران ارشد بیمارستان ها و هیئت رییسه دانشگاه تجلیل و قدردانی کرد.

در ادامه مراسم که برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی به صورت مجازی برگزار شد، از جمعی از  پرستاران مراکز درمانی دانشگاه تجلیل شد و همچنین خانواده‌های علی صفرلو و مهناز صالحی پرستاران شهید دانشگاه مورد تکریم و تجلیل قرار گرفتند.

انتهای پیام


نظر شما :