به مناسبت هفته ملی سلامت،
سمپوزیوم پزشکی خانواده با موضوع چالشهای فرهنگی و اجرایی برگزار شد
به گزارش دفتر نمایندگی ایسنا در علوم پزشکی شهیدبهشتی، دکتر محمدرضا سهرابی، مدیر گروه پزشکی اجتماعی و پزشکی خانواده، معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سمپوزیوم "پزشکی خانواده با موضوع چالشهای فرهنگی و اجرایی" با بیان اینکه با تغییر الگوی بیماری، تغییر نگرش به پزشکی هم وجود دارد خاطرنشان کرد: درگذشته پزشک بهعنوان درمانگر بوده اما بهتدریج نقشهای پزشک را گسترش دادند که 5 تا 11 نقش برای پزشک وجود دارد ازجمله ارتقای سلامت، ارائهدهنده مراقبت، نقش پژوهشی و حمایتطلبی بهگونهای مردم به بالاترین سطح سلامت دسترسی داشته باشند. با جمعکردن نقشهای که گفته شد پزشک خانواده حاصل میشود.
رئیس گروه پزشکی اجتماعی و پزشکی خانواده، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره مشکلات گذشته در نظام سلامت در ادامه افزود: در هر نظام سلامت برای پزشک جمعیتی تعریف شده است و پزشک متولی سلامت این جمعیت است. برای موفقیت پزشک باید روی پیشگیری کار کند و عمده تمرکز پزشک خانواده باید روی پیشگیری اولیه و ثانویه باشد.
وی در ادامه با اشاره به مدلهای پیشرفته پزشک خانواده در جهان گفت: مدلهای پیشرفته پزشک خانواده در جهان تمام منابع را در اختیار پزشک خانواده قرار میدهند و سرانهای به پزشک خانواده ارائه میدهند و افراد هر مشکلی داشته باشند ابتدا باید از کانال پزشک خانواده عبور کنند.
دکتر سهرابی با بیان اینکه 85 درصد مشکلات را باید پزشک خانواده حل کند و 15درصد آن را به سطوح بالاتر ارجاع دهد تصریح کرد: گایدلاینهایی طراحی شده که عملکرد آنها نهادینه شود تا هزینه اثربخش باشد و منابع حفظ شود. اگر پزشک خانواده همه این منابع را صرف درمان کند همیشه کمبود منابع دارد و هدف تشکیل پزشک خانواده دخیل شدن پیشگیری در خدمات پزشکی است.
دکتر محمدرضا سهرابی با اشاره به سیاستهای کلی نظام در حوزه سلامت و در برنامه توسعه چهارم پزشک خانواده و تأکید مقام معظم رهبری و سران قوا بر تقدم پیشگیری بر درمان اظهار کرد: پزشک باید تسلط کافی روی ارتقای سلامت و پیشگیری داشته باشد. خلأ که در نظام سلامت وجود دارد دید غالب، دید درمانی است. در اکثر بیماریها توصیه میشود که ابتدا دوره اصلاح سبک زنگی داشته باشند و بعد وارد درمان شوند و پزشک خانواده باید متولی این امر باشد.
در ادامه دکتر علیرضا بهفر، قائم مقام شبکه سلامت سیما و شورای سیاستگذاری سلامت با بیان اینکه یکی از اهداف هر کشوری ارتقای سلامت است و پیشگیری مهمترین کار در ارتقای سلامت هر کشور است و مهمترین ابزار در ارتقای پیشگیری هر کشور ارتقای دانش و سلامت مردم است خاطرنشان کرد: مهمترین ابزار برای ارتقای دانش سلامت مردم رسانهها است. طبق آمار سال 1396 در ایران مردم، 75 تا 85 درصد اطلاعات سلامت را از رسانه ملی دریافت میکنند و طبق آخرین نظرسنجی میزان اعتماد مردم به مطالب علمی بیان شده در صداوسیما 92درصد است.
وی در ادامه افزود: در رسانه ملی حدود 100 ساعت در روز از 100 شبکه رادیو و تلویزیون سراسری و استانی در حوزه سلامت کار میشود ما در نظام رسانه سعی میکنیم کمک کنیم چالشهای موجود در این راه را حل کنیم و آموزش مردم برای ورود در این طرح را انجام دهیم.
دکتر نسترن کشاورز، عضو هیئتعلمی دانشکده بهداشت و ایمنی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به 3 رویکرد در سلامت اظهار کرد: 3 رویکرد در سلامت داریم از جمله پزشکی، آموزشی - فرهنگی، اجتماعی که کشورهای موفق در سلامت این رویکردها را تحت عنوان انقلاب بهداشت عمومی طی کردند. رویکرد ما بهسلامت باید اجتماعی باشد. اصلیترین چالش ما این است که هنوز سلامت را پزشکی تعریف میکنیم.
دکتر کشاورز در ادامه با بیان اینکه ارتقای سلامت یک جامعه یعنی تأمین عوامل مؤثر بر سلامت آن جامعه تصریح کرد: برای ارتقای سلامت مردم باید روی دو مورد کار شود:1) اقتصاد 2) سواد سلامت؛ پزشک باید همه ابعاد سلامت را بداند توصیههایشان را در همان بستر انجام دهد.
دکتر اعظم عرفانی فرد عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به مشکلات نظام سلامت در بحث نسخ الکترونیکی گفت: یکی از مشکلات نظام سلامت بحث نسخ الکترونیکی است که هم پزشکان و هم بیماران را با چالشهای متعددی روبهرو کرده است و هم چنین هوشمند نبودن سیستم الکترونیکی یکی دیگر از این مشکلات است و نباید این مشکلات وارد سیستم ارجاع و پزشک خانواده شود. هم چنین باید اطلاعرسانی در خصوص پزشک خانواده انجام شود تا بیماران و مردم دچار سردرگمی نشوند.
دکتر رضا لاری پور مدیرکل روابطعمومی سازمان نظامپزشکی کشور با بیان اینکه اجرای طرح پزشک خانواده باید فرهنگی سازی شود اظهار کرد: به تعداد کل پزشکان و تعداد پزشکان پروانهدار در تهران و همچنین تفاوت حق ویزیت پزشکان ایران با سایر کشورهای منطقه اشاره کرد.
وی در ادامه با بیان اینکه برنامه پزشک خانواده در دو استان انجام شده گفت: صرفا نباید بگویم با برنامه پزشک خانواده مخالف هستیم ما با شیوه اجرای این برنامه مخالف هستیم.
در ادامه این سمپوزیوم دکتر نرگس غلامی عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سریعتر از سایر دانشگاهها شروع به تربیت پزشک خانواده کرده است گفت: جایگاه پزشک خانواده در ایران بهدرستی تعریف نشده است متخصص پزشکی خانواده باید آزادی بیشتری در نسخه نوشتن و پاراکلینیک درخواستکردن نسبت به پزشک عمومی داشته باشند.
وی در ادامه با اشاره به اولویت استفاده از گایدلاین داخلی، ادامه داد: از لحاظ فرهنگی باید اعتماد مردم به پزشک خانواده جلب شود. سیستم ارجاع باید بهگونهای طراحی شود که پزشک از سوابق بیمار و داروهای مصرفی بیمار مطلع شود.
نظر شما :