اجرای طرح بیمارستان هوشمنددر دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

۰۵ بهمن ۱۳۹۸ | ۱۵:۲۸ کد : ۱۵۴۶۶ پر بازدیدترین اخبار اخبار دانشگاه
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در اختتامیه برنامه ملی توانمندسازی روسای بیمارستان‌های دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور، از آغاز اجرای طرح ایجاد بیمارستان هوشمند در یکی از مراکز دانشگاه، از نیمه دوم سال ۹۹ به صورت پایلوت خبر داد.
اجرای طرح بیمارستان هوشمنددر دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی

به گزارش ایسنادفتر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر علیرضا زالی در این مراسم که به میزبانی دانشگاه در سالن همایش بیمارستان قلب شهید رجایی برگزار شد، مترقی‌ترین روش برای اداره بیمارستان‌ها در دانشگاه‌های علوم پزشکی را ایجاد بیمارستان هوشمند اعلام کرد و گفت: قرار است بخش‌های زیادی از این طرح با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از نیمه دوم سال ۹۹ به صورت پایلوت در یکی از بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اجرا شود. در این خصوص مصوبات لازم اخذ شده و سندها و طرح‌های پشتیبان آن نیز تنظیم شده است.

وی با بیان اینکه این برنامه با رویکرد انگیزشی آغاز شده است، افزود: ذهنیت اجرایی که در این سمینار تدریس می‌شود، به مرور موجب تحولات نگرشی و رفتاری خواهد شد.

 وی ادامه داد: یک تغییر پارادایم نسبت به عملکرد بیمارستان‌ها در سال‌های اخیر ایجاد شده که مفاهیم اصلی آن بیان کننده مدیریت چندوجهی بیمارستان‌هاست و به این مراکز به عنوان پدیده اجتماعی می‌نگرد. نگاه به بیمارستان باید نگاه زنده و پویا باشد و برای رسیدن به آن باید دست به نوآوری زد.

زالی با بیان اینکه در گذشته بیمارستان‌ها یک ایستگاه صرف به منظور پذیرش بیمار بودند، ادامه داد: امروزه مدیریت جدید مراکز در فرآیندهای قبل و بعد پذیرش مداخله می‌کنند؛ این مراحل شامل بیماریابی، ایجاد آگاهی برای ارتقای سلامتی، انجام فرآیندهای درمانی و سپس تداوم برنامه‌های مراقبتی است. از همین رو مدیریت بیمارستان‌ها یکی از چندوجه‌ترین سبک‌های مدیریتی است و قابل قیاس با نحوه مدیریت در مراکز و سازمان‌های صنعتی و خدماتی دیگر نیست.

وی عنوان کرد: برخی مدل‌های مورد توجه در اداره بیمارستان‌ها برگرفته از مدل‌های صنعتی پیشین بود که به طور طبیعی این سبک‌های مدیریتی قابل انطباق با محیط بیمارستان نبود. امروزه نیاز به نظریه‌پردازی اختصاصی در این حوزه حس می‌شود.

زالی از تغییر مفهوم مدیریت در بیمارستان‌ها به حکمرانی در این مراکز خبر داد و گفت: بیمارستان‌ها برای رسیدن به اهداف خود باید استراتژی داشته باشند و در همین مسیر، اعمال نگاه تلفیقی مدیریتی و حاکمیتی لازم است.

 وی ادامه داد: برخی از برنامه‌های این مراکز با نگاه‌ها و نگرش‌های مختلف مبتنی بر اهداف واقعی یا غیرواقعی و بسته به شرایط خاص اداری نوشته شده‌اند، بنابراین توجه به موانع رسیدن به اهداف این برنامه‌ها بسیار اهمیت دارد و در زمینه شناسایی این عوامل، مدیران باید فعالانه عمل کنند.

وی با بیان اینکه بر اساس مطالعات جهانی، بزرگ‌ترین موانع تحقق این برنامه‌ها از نوع ساختاری است، اظهار کرد: امروزه مدل اداری شایسته، مدل مطرح مدیریت بیمارستانی است، این مدل به سه عامل فردی، تکنیکی و فرآیندی می‌پردازد که علی رغم ویژگی‌های فردی، به عوامل تکنیکی تاکید دارد و در شرایط فعلی اقتصادی نیز بیمارستان‌ها باید برای خروج از این بحران چاره‌اندیشی کرده و یک طرح موثر ارائه دهند.

 رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه امروزه در کشورهای توسعه یافته بسیاری از بیماران بر اثر عفونت‌های بیمارستانی و اشتباهات پزشکی فوت می‌کنند، گفت: در سال ۲۰۱۹، ۹۵ درصد از اشتباهات پزشکی و بیمارستانی در آمریکا از جنس اشتباهات مدیریتی گزارش شده است.

 زالی در خصوص سنجش مدیریت موثر در بیمارستان‌ها، گفت: این شیوه اثربخشی مدیریتی باید در شرایط بحرانی انجام شود؛ به این معنی که عیار مدیریت یک بیمارستان باید در شرایط و حوادث غیرمترقبه سنجیده شود. اصلاح سنجه‌های اعتباربخشی در راستای سنجش مدیریت بیمارستان‌ها گامی موثر است که در این سنجه‌ها هدف نهایی باید ایمنی و مراقبت از بیمار در سطح عالی به عنوان هدف در نظر گرفته شود.

وی همچنین به شیوه‌های نوین مدیریت بیمارستانی اشاره کرد و افزود: موضوع بیمارستان سبز باید به عنوان دغدغه و یک برنامه اساسی در مدیریت بیمارستان‌ها در نظر گرفته شود. این مدل باعث کاهش ۳۵ درصدی هزینه‌ها و صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌شود.

وی همچنین از شبکه‌سازی بیمارستان‌ها به عنوان یکی از مدل‌های نوین نام برد و گفت: این اقدام موجب کاهش هزینه‌ها، اشتراک تجربه‌های مدیریتی و ارائه خدمات تخصصی‌تر به بیماران می‌شود.

 زالی در پایان پیشنهاد شبکه سازی بین دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دانشگاه‌های علوم پزشکی قم و کاشان را ارائه داد.


نظر شما :