شرایط روزهداری برای مبتلایان بیماریهای گوارشی/شایعترین عوارض گوارشی ویروس کرونا
به گزارش ایسنا دفتر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دکتر حمید اسدزاده عقدایی با بیان اینکه اگر بعد از چند روز روزه گرفتن برای این افراد مشکلی ایجاد نشد میتوانند روزه داری را ادامه دهند، عنوان کرد: بیمارانی که در فاز فعال بیماری هستند مانند کسانی که زخم معده و اثنی عشر داشته و درحال درمان هستند نباید روزه بگیرند.
وی درباره بیمارانی که یبوستهای مزمن و شدید دارند و فقط با مصرف دارو وضعیتشان بهتر میشود، گفت: گرفتن روزه ممکن است یبوست این افراد را تشدید کند و دچار عوارضی شوند که در آینده برای آنان مشکل ساز باشد.
این متخصص در ادامه افزود: اما روزه گرفتن برای برخی از بیماران دچار مشکلات گوارشی مانند کسانی که ریفلاکس دارند، میتواند مفید باشد و از روزه گرفتن احساس رضایت کنند، اما این افراد باید مراقب باشند هنگام سحر و افطار یک جا حجم زیادی غذا نخورند و مواد غذایی را با فاصله زمانی مصرف کنند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خطاب به این دسته از افراد توصیه کرد: هنگام افطار وعده غذایی سبک بخورید و از خوردن غذاهایی با مایعات زیاد اجتناب کنید. همچنین هنگام سحر از خوردن غذاهای سنگین اجتناب کنید و یک تا دو ساعت پیش از اذان به تدریج غذا بخورید تا هنگام اذان حجم زیادی غذا وارد معده نشود.
این متخصص درباره افرادی که دچار بیماریهای مزمن کبد و گوارش هستند، توضیح داد: در مورد افرادی که دچار بیماریهایی همچون نارسایی و هپاتیت هستند باید فرد به فرد تصمیم گرفته شود و نمیتوان یک دستور کلی برای همه این افراد صادر کرد.
اسدزاده درباره بیمارانی که باید منظم دارو مصرف کنند و یا دچار ضعف سیستم ایمنی هستند، گفت: ممکن است این افراد نتوانند گرسنگی طولانی مدت را تحمل کنند و روزه گرفتن برای آنها دردسر ساز شود، اما بیمارانی که یک نوبت دارو مصرف میکنند مانند کسانی که هپاتیتهای ویروسی دارند اگر کبدشان به درجه نارسایی نرسیده باشد معمولا میتوانند روزه بگیرند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره روزهداری بیماران کرونایی که بهبود یافتهاند، توضیح داد: فردی که در فاز فعال بیماری کرونا قرار دارد نباید روزه بگیرد، اما فردی که بیماری وی کاملا بهبود یافته اگر چند هفته از برطرف شدن علائم تنفسی و تب وی گذشته باشد میتواند روزه بگیرد.
اسد زاده با اشاره به نکات ضروری برای سلامت دستگاه گوارش هنگام روزهداری، گفت: روزه داران هنگام سحر و افطار، به ویژه هنگام افطار نباید حجم زیادی غذا بخورند، زیرا این حجم غذا بلافاصله وارد معده شده و هورمونها ترشح میشوند و باعث ضعف، سرگیجه، دردهای شکمی و بیرون روی در برخی از افراد میشود.
وی برای آغاز افطار صرف غذاهای سبکی مانند سوپ را توصیه کرد و گفت: بعد از خوردن غذاهای سبک در افطار با فاصله زمانی یک یا دو ساعته خوردن شام توصیه میشود. همچنین روزهداران باید از خوردن غذاهایی که حجم زیادی کربوهیدرات و قند دارد، خودداری کنند.
این متخصص با اشاره به متداول بودن مصرف زولبیا و بامیه در ماه رمضان گفت: این خوراکیها برای مصرف در این ماه مناسب نیست، زیرا هم از نظر رعایت بهداشت در پخت این شیرینیجات تردید وجود دارد و هم اینکه باعث احساس گرسنگی کاذب بعد از چند ساعت میشود.
شایعترین عوارض گوارشی ویروس کرونا
این متخصص همچنین درباره عوارض ویروس کووید ۱۹ بر سیستم گوارشی مبتلایان اظهار کرد: اسهال، تهوع و استفراغ شایعترین علائم گوارشی ویروس کرونا بر روی مبتلایان است.
وی با بیان اینکه عوارضی همچون التهاب مجاری صفراوی و بالا رفتن آنزیمهای کبدی از علائم کمتر شایع ویروس کروناست، گفت: البته نمیتوان این عوارض را از علائم قطعی کرونا عنوان کرد اما در تعدادی از بیماران مشاهده شده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: به همین خاطر در دوران شیوع کرونا برای بسیاری از بیمارانی که با علائم گوارشی به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه میکنند اما برای عوارض آنان علت مشخصی یافت نمیشود، باید احتمال ابتلا به کرونا نیز در نظر گرفته شود.
این متخصص با بیان اینکه بین شدت بیماری کرونا با بروز عوارض گوارشی در مبتلایان رابطهای مشاهده نشده است، توضیح داد: مهمترین نکته درباره بیماری کرونا این است که نباید تصور کنیم این بیماری فقط یک بیماری تنفسی است و فقط علائم تنفسی افراد را بررسی کنیم.
وی در پایان افزود: یعنی اگر بیماری علائم تنفسی نداشته باشد، اما دچار اسهال، تهوع و استفراغ بدون دلیل باشد، باید احتمال ابتلا به کرونا را در وی بررسی کرد.
انتهای پیام
نظر شما :