هفت نکته کلیدی در "حفظ سلامتی" از دیدگاه طب سنتی
به گزارش ایسنای جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی :وی با اشاره به این مطلب که این سوال برای بسیاری از افراد مطرح است که "چه کنیم مریض نشویم و آیا بیماری قابل پیشگیری است، گفت: برخی افراد بر این باورند که اگر بخواهند اصول پیشگیری طب سنتی را رعایت کنند زندگی بسیار مشکل میشود و باید از بسیاری از مواهب و لذتها چشم پوشی کنند. عده ای دیگر هم معتقدند یادگرفتن توصیه های تغذیه ای بسیار مشکل است و برای یادگیری آنها باید وقت زیادی صرف کنند ولی فرصت کافی برای آن ندارند، در حالیکه یادگیری و عمل به اصول اولیه پیشگیری نه سخت است، و نه لازم است از همه لذتهای خوردن چشم پوشی کرد.
وی افزود: هفت نکته ی که به آن اشاره می کنیم نکات کلیدی است که سهم بسیار بالایی در حفظ سلامتی دارد. البته از نظر طب سنتی شرط حفظ سلامتی فقط در رعایت اصول خوردن نیست بلکه عوامل دیگر هم نقش دارد اما غذا و نحوه خوردن آن، یکی از مهمترین آنهاست و در مقام اجرا، عملی ترین آنهاست.
دکتر ایلخانی با اشاره به این مطلب که پرهیز از خوردن غذاهای متنوع در یک وعده غذایی اولین نکته کلیدی در حفط سلامتی است گفت: خوراکی های مختلف سرعت هضم متفاوتی دارند. برخی غذاها زود هضم می شوند. مانند نانی که ازگندمی خوب، تهیه شده باشد، زرده تخم مرغ عسلی، سوپ ساده و برخی غذا ها نیز دیرهضم میشوند، مانند ماکارونی، کلهپاچه، حلیم، انواع غذاهایی که با گوشت گاو و گوساله تهیه میشود و سرخ کردنی ها. حال اگر چند نوع غذا با هم و در یک وعده میل شود به دلیل این که زمان هضم شدن آن ها متفاوت است، غذای هضم شده و هضم نشده با یکدیگر مخلوط شده و به بدن ضرر میرساند.
وی خاطرنشان کرد: بوعلی سینا در کتاب گران سنگ قانون در این زمینه می نویسد: همزمان خوردن غذاهای مختلف از دو جهت مضر است. یک جهت، آنست که (سرعت) هضم آنها با هم اختلاف دارد، و هضم شده و هضم نشده باهم مخلوط میشود. و جهت دوم اینست که انسان بیش از اندازه مورد نیازش می خورد."
دکتر ایلخانی با اشاره به این که آیا پرهیز از تنوع غذایی در یک وعده، یعنی ساده خوردن، باعث کمبود ویتامین ها، ریز مغذیها و مواد مورد نیاز دیگر بدن نخواهد شد؟ اظهار داشت: برای پیشگیری از کمبود انواع ویتامین ها، عناصر معدنی مورد نیاز و مواد غذایی سه گانه (کربوهیدرات، چربی و پروتئین) لازم است تنوع غذایی را در وعدههای پیاپی رعایت کرد. بدین معنی که شام امشب، متفاوت از ناهار فردا، و ناهار فردا نیز متفاوت از شام فردا باشد. بدین ترتیب در هر وعده غذایی، از غذای ساده جدیدی استفاده می شود. خوشبختانه رعایت این تنوع غذایی در غذاهای سنتی ایرانی به راحتی ممکن است.
این عضو هیات علمی در تعریف غذای ساده اظهار داشت: منظور از غذای ساده غذایی است که در یک مرحله طبخ شود ولو اینکه از مواد اولیه مختلفی در طبخ آن استفاده گردد. به مثال های زیر توجه کنید: اگر برای تهیه یک آش از چند نوع سبزی، حبوبات، گوشت و ادویه جات استفاده می کنید و در پایان آن آش را با نان میل کنید در واقع شما یک غذای ساده میل کرده اید. آبگوشت سنتی ایران که در آن از گوشت، نخود، لوبیا، سیب زمینی و... استفاده میشود یک غذای ساده است. انواع خورشهای سنتی که در ترکیب آنها مواد مختلف از سبزیجات، حبوبات، ادویهجات و گوشت استفاده شده و فرایند طبخ آنها به صورت یک مرحله ای صورت می گیرد، یک غذای ساده محسوب می شود.
دکتر ایلخانی ادامه داد: دومین نکته کلیدی این است که وقتی اشتها ندارید غذا نخورید.بطور مثال وقتی غذا میل کرده اید و به جمع دوستان یا اقوام وارد میشوید که آنها مشغول صرف غذا هستند و از شما به اصرار دعوت می کنند که غذا میل کنید.
وقتی غذا خورده و سیر هستید و به محلی وارد میشوید که غذای لذیذی در مقابل شما قرار می گیرد و شما علیرغم نداشتن اشتها، برای خوردن وسوسه میشوید که بخورید و وقتی در معرض اصرار اعضای خانواده قرار می گیرید و برای اینکه ناراحت نشوند تصمیم میگیرید در خوردن با آنان همراهی کنیدو موارد متعدد دیگر که ممکن است برای شما پیش آید که علیرغم نداشتن اشتها، شما بخواهید غذا میل کنید. خوردن در این شرایط به شدت برای دستگاه گوارش شما مضر است.
وی افزود: فرآیند ایجاد اشتها در مکاتب طبی مختلف، از جمله طب سنتی ایران به شکل های مختلف بیان شده است. در شرایط طبیعی ایجاد اشتها وقتی صورت می گیرد که غذای قبلی به طور کامل از معده تخلیه شده باشد. این زمان معمولا ۴ تا ۸ ساعت پس از خوردن وعده غذایی قبلی است. کوتاه یا بلند بودن این زمان به عوامل مختلف بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتند از: سن، مزاج معده، میزان فعالیت جسمی فرد، نوع غذای خورده شده و مقدار غذای خورده شده قبلی.
دکتر ایلخانی ادامه داد:اشتها نداشتن نیز ناشی از دو علت اصلی است؛ اول ناشی از بیماریهای مختلف، دوم به علتی غیر از بیماری. در این نوشتار به علت دوم پرداخته میشود. یعنی وقتی فرد اشتها به غذا ندارد و این بیاشتهایی ناشی از بیماری نیست. و آن حالتی است که غذای قبلی به طور کامل از معده تخلیه نشده است. و لذا زمان آن نرسیده است که طبیعت بدن سودا به معده ترشح کند تا اشتها تحریک شود. پس بی اشتهایی در اینگونه موارد ناشی از هضم ناکافی غذایی است که در وعده قبلی خورده شده، به عبارتی غذا هنوز نیمه هضم است. حال اگر فرد غذای جدیدی بخورد این غذا با غذای قبلی مخلوط خواهد شد. یعنی غذایی که مراحلی از هضم را گذرانده با غذایی که هنوز در مراحل ابتدایی هضم است مخلوط میشود.
وی نتیجه خوردن در وقتیکه هنوز اشتها ایجاد نشده را زمینه ساز ابتلا به بیماریهای مختلف گوارشی و غیر گوارشی دانست و اذعان داشت: پیامدهای کوتاه مدت این رفتار ناپسند به صورت درد معده، حال تهوع، استفراغ و اسهال خواهد بود. شدت و ضعف این علائم وابسته به میزان غذای جدید خورده شده و اینکه غذای قبلی در چه مرحلهای از هضم قرار داشته و نیز ناسازگاریهای خاص غذای جدید و غذای قبلی میباشد.
وقتی گرسنه هستید؛ خوردن غذا را به تاخیر نیندازید، این سومین عامل کلیدی در حفظ سلامتی بود که دکتر ایلخانی به آن اشاره کرد.
وی گفت: اگر انسان به گرسنگی ایجاد شده پاسخ مناسبی ندهد و گرسنگی ادامه پیدا کند مواد دیگری نیز به درون معده ترشح می شود. در کتابهای طب سنتی از این مواد تعبیر به "مواد ردیئه" می شود. یکی از این مواد صفرا ست. صفرای ترشح شده در این شرایط در معده دچار تغییراتی میشود که میتواند به معده آسیب برساند. در صورت تکرار این تحمل گرسنگی و به تاخیر انداختن غذا در روزهای متوالی، در مراحل اول دردهای خفیف معده و اختلال در هضم ایجاد شده و در مراحل بعدی دردهای شدید و حتی زخم معده یا دوازده (اثنی عشر) دور از انتظار نخواهد بود.
دکتر ایلخانی در ادامه به چهارمین فاکتور در حفظ سلامتی اشاره کرد و گفت: قبل از اینکه کاملا سیر شوید دست از غذا بکشید، احساس سیری وقتی ایجاد می شود که معده از غذا پر شود. اما در فرآیند هضم، پس از مدت زمان کوتاهی، حجم محتویات معده بیش از حجم غذای خورده شده میگردد.
این افزایش حجم به چند دلیل اتفاق میافتد:اول، در حین جویدن از غدد بزاقی موجود در دهان، بزاق ترشح می شود. بزاق، علاوه بر تسهیل عمل بلع، به خاطر داشتن آنزیم ها، بخشی از عمل هضم را نیز انجام میدهند. علاوه بر آن باعث افزایش حجم محتویات معده میشود، دوم، آنزیم ها و اسید و مواد مترشحه از سلولهای جدار معده که برای هضم غذا ترشح میشود نیز باعث افزایش حجم محتویات معده میشود، سوم، فاصله افتادن بین مولکولهای غذا پس از ورود به معده نیز باعث افزایش حجم آن میشود. توضیح آنکه حجم غذا پس از ورود به معده در فرآیند هضم، زیاد می شود. از این افزایش حجم در کتابهای طب سنتی تعبیر به "تخلخل" میشود. (مانند خمیر که ترکیبی از آرد و نان و مایه خمیر است، پس از مدت کوتاهی شروع به افزایش حجم می کند. پس بنابراین حجم غذای وارده به معده بیش از حجم غذا قبل از خورده شدن است.
وی ادامه داد: توجه به این نکته مهم است که بدانیم وقتی انسان تا حد سیری کامل غذا میخورد به دلیل دوم و سوم مذکور، پس از دست کشیدن از غذا، حجم محتویات معده بتدریج زیاد میشود. این افزایش حجم به دو دلیل مضر است:اول اینکه با فشار به جدار معده موجب دردهای خفیف تا متوسط شده و نیز باعث احساس سنگینی آزار دهنده در ناحیه معده می شود.
دوم اینکه این افزایش حجم مانع تاثیر گذاری مطلوب آنزیم ها و اسید معده با غذا شده و لذا غذا به صورت هضم ناقص جذب کبد میشود. یکی از پیامدهای هضم ناقص چاقی بیمارگونه است.
ضمنا به دلیل هضم ناقص، در دستگاه گوارش گازهایی تولید میشود که از آن تعبیر به نفخ میشود. این گازها در یک چرخه معیوب علاوه بر اینکه خود باعث اختلال در هضم میگردند، باعث دردهای جابجا شونده در دستگاه گوارش نیز میشوند.
وی ضمن طرح این سوال که معیار دست کشیدن از غذا قبل از سیری چیست گفت:در پاسخ باید گفت حد استانداردی برای آن تعریف نشده است. ولی بعضی ازمتخصصان میگویند حد آن، پنج قاشق یا پنج لقمه آخر غذاست. به این معنا که هنگامی دست از غذا بکشید که اگر به اندازه پنج قاشق یا پنج لقمه از همان غذا در مقابل شما قراردادند با اشتها بتوانید بخورید. اگر آن پنج لقمه را نتوانید بخورید یا با اکراه بخورید نشانه آنست که این توصیه را رعایت نکرده اید.
هر لقمه غذا را به طور کامل بجوید؛ این پنجمین فاکتوری بود که متخصص طب سنتی دانشگاه به آن اشاره کرد و گفت: هضم غذا از دهان شروع میشود. هضم در واقع فرآیندی است که طی آن غذا قابلیت جذب شدن به سلولهای بدن راه پیدا میکند. چرا باید غذا کاملا جویده شود؟ دلایل متعددی دارد که به بعضی از آنها اشاره میشود:ریز شدن هرچه بیشتر ذرات غذا برای اینکه غذایی که خورده میشود جذب بدن شود. باید به اجزای بسیار ریز تبدیل شود. اگر غذا در دهان به خوبی جویده شود، زحمت معده برای ریز کردن غذا کم می شود. این موضوع بهویژه در معدههای ضعیف که پس از خوردن دچار درد خفیف یا ترشکردن یا نفخ میشوند مهمتر است و خوب جویدن باعث کاهش این علائم میشود.
استاد دانشگاه ادامه داد: هضم بخشی از مواد غذایی در بزاق انسان موادی به نام آنزیم وجود دارند که در هضم برخی از خوراکیها مانند نان، برنج و سایر غذاهای نشاستهای نقش دارند. با خوب جویدن، این آنزیمها بیشتر ترشح شده و با غذا آغشته شده و فرایند هضم دهانی به نحو بهتری انجام میشود.
وی در ادامه توضیح داد:خوردن غذا به اندازهی مناسب موضوع مهمی است که باید به آن توجه شود. سیرشدن، مکانیسم پیچیدهای دارد. اگر انسان غذا را با عجله ببلعد، پیام سیرشدن دیر به مغز مخابره شده و زمانی فرد احساس سیر شدن میکندکه بیش از حد نیاز خورده است. لذا پیامد کوتاه مدت آن احساس سنگینی در معده، و نفخ و پیامد بلند مدت آن چاقی است. ولی خوب جویدن غذا از این عوارض جلوگیری میکند. این نکته برای افراد چاق که قصد لاغر شدن دارند، بسیار حائز اهمیت است. زیرا یکی از روشهایی که به کاهش وزن کمک می کند، خوب جویدن غذا است. با خوب جویدن هم انسان با خوردن مقدار کم تری غذا سیر میشود و هم در فرایند هضم مواد زاید کمتری تولید میشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در ادامه گفت: معیار و اندازهای برای خوب جویدن که مورد اتفاق همه پزشکان باشد وجود ندارد. توصیه ما، چهل بار جویدن هر لقمه غذا است. اگرهر جویدن یعنی هربار نزدیک شدن دندان های دو فک به هم و سپس دور شدن آن نیم ثانیه طول بکشد، زمان جویدن کامل یک لقمه بیست ثانیه میشود. بدین ترتیب زمان لازم برای خوردن یک وعده غذا حدود بیست دقیقه میشود.
وی ششمین فاکتور سلامتی را اینگونه عنوان کرد: همراه غذا و بلافاصله پس از غذا از نوشیدن آب اجتناب کنید.برای هضم، لازم است غذا در غلظت مناسبی از شیره های گوارشی قرار گیرد. اگر این غلظت، از حد نرمال خود کمتر باشد (محیط بیش از حد لازم رقیق باشد) هضم دچار اختلال می شود.از طرفی، غذا برای هضم در معده، نیاز به حرارت مناسب دارد. نوشیدن آب بین غذا (که معمولا به صورت سرد نوشیده میشود) موجب سرد شدن معده و اختلال در هضم میشود.
دکتر ایلخانی گفت: وقتی شما بین غذا، آب مینوشید، غلظت اسید و آنزیمها را در محیط معده کم می کنید. در محیط رقیق شده، غذا به خوبی هضم نمی شود. به علاوه، آبی که در بین غذا یا در انتهای آن می نوشید باعث سرد شدن غذا و معده شده از این جهت نیز قوه هاضمه شما را ضعیف می کند. اگر این رفتار تکرار گردد به تدریج علائمی مانند ترش کردن، نفخ کردن، افزایش اشتها، سوزش سردل، دردهای مختصر معده و... ظاهر میشود.
متخصص طب سنتی دانشگاه با اشاره به اینکه یک روش عملی برای ترک عادت نوشیدن آب در بین غذا، خوب جویدن غذاست اظهار داشت: توصیه میشود در صورتیکه تشنه هستید غذا میل نکنید. بلکه ابتدا تشنگی خود را برطرف کنید و پس از گذشت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه، آنگاه غذا میل کنید. و حداقل تا یک ساعت پس از غذا نیز، آب میل نکنید.
وی در ادامه هفتمین فاکتور در حفظ سلامتی را اینگونه بیان کرد: از خوردن میوه پس از غذا پرهیز کنید.میوه ها از جهت سرعت هضم به زودهضم و دیرهضم تقسیم میشوند. میوه هایی مانند توت شیرین و خربزه از میوه های زودهضم و میوه هایی مانند موز، به، سیب و هلو از میوه های دیرهضم محسوب میشوند.از دیدگاه طب سنتی قاعدهای فراگیر برای زمان خوردن میوه نسبت به غذا وجود ندارد. یکی از دلایل آن، اینست که سرعت هضم میوهها با هم فرق می کند. لذا بر حسب نوع میوه حکم آن متفاوت است.
دکتر ایلخانی گفت: چون سرعت هضم میوه با سرعت هضم غذای مصرفی یکسان نیست با همان استدلالی که در نکته شماره یک بیان شد، هم زمان خوردن غذا و میوه، برای بدن مضر میشود، زیرا غذا و میوه دو نوع خوراکی با دو سرعت هضم متفاوت ارزیابی میشود.
این استاد دانشگاه افزود: در طب سنتی ایران خوردن برخی میوهها به طور ویژه پس از غذا مضر دانسته شده است. مثلا خوردن میوههایی مانند انگور، آلو، زردآلو، توت و موز پس از غذا باعث اختلال در هضم غذا میشود. اما خوردن سیب به مقدار کم(نه به مقدار زیاد) پس از غذا مقوی معده است و به هضم غذا کمک میکند. میوه " به" نیز پس از غذا، مقوی معده و ملین، ولی قبل از غذا، قابض بوده و باعث یبوست میشود.
انتهای پیام
نظر شما :